Nekategorizirano

Mladifest privlači mlade iz cijelog svijeta – povijest

Mladifest pokrenut u Međugorju privlači mlade iz cijelog svijeta gotovo 30 godina.

Povijest Mladfesta – Međunarodni molitveni susret u Međugorju

Zamisao o molitvenom susretu mladih rodila se u srcu jednog mladoga hodočasnika iz Engleske krajem Marijanske godine (1988.), koju je on podijelio sa fra Slavkom Barbarićem. Fra Slavko je podupro ovu zamisao i započeo organizirati i voditi Festival do svoje smrti 24. studenoga 2000. godine. Nakon dugih razgovora i dobre volje uspješno je održan prvi susret. Predavanja za mlade držali su hercegovački franjevci. Pjevanje je vodio mladi nadareni svećenik iz Irske Liam Lotan. Kad je svečano završen taj festival, odlučili su nastaviti s molitvenim festivalima. Tako je došlo do II. molitvenog susreta. Bio je bogatiji i bolje pripremljen.

Danas nakon 30 godina na susretu sudjeluje više od 50.000 mladih i oko 500 svećenika iz cijeloga svijeta. Susret hodočasnicima nudi duhovni odmor uz molitvu,različita svjedočanstva, procesije, molitve krunice, svete mise, pjesme, klanjanje, koncerte, plesove i nastupe međunarodnog orkestra.

Međugorje je danas ispovjedaonica svijeta. Snaga milosti koja se osjeti ovdje, snaga Božje riječi koja se ovdje naviješta čini nas svjedocima mnogih radikalnih obraćenja koja se ovdje događaju. Vjernici postaju aktivni kršćani koji u svojim župama žive Gospine poruke.

Zajednica Marijina legije iz Petrinje na hodočašće u Međugorje na Mladifest krenula je 2005. godine. Od tada pa do danas svake godine sudjelujemo na Mladifestu. Predsjednik zajednice u Petrinji b.Vlado Sučec tako je jednoga dana sjedio u kafiću upravo na Mladifestu 2018.g. kada mu se rodila ideja da takav festival mladih organiziramo i u Hrvatskoj. Nakon toga u ruke je uzeo novine “Večernji list” te pročitao kako se Mladifest održava i u drugim zemljama. Sljedećeg dana na programu čuo je svjedočanstva o prvim Mladifestima održanim u Francuskoj, Mađarskoj,Poljskoj i Hondurasu što je bila jasna potvrda njegove zamisli o organizaciji Mladifesta u Hrvatskoj. Ideja je odmah prihvaćena od biskupa i mnogih svećenika, te će se 1. Mladifest u Hrvatskoj održati od 21. – 23.6.2019. u župi Sv.Franje Ksaverskoj u Viduševcu.

PRIJAVE SE ZA 1. Mladifest u Hrvatskoj! >

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *