Nekategorizirano

Biskup Vlado Košić katehezom i misnim slavljem zaključio 2.Mladifest Hrvatska

U nedjelju je zaključen 2.Mladifest Hrvatska u organizaciji Sisačke biskupije i Marijine legije Petrinja.

Kroz tri dana sudionici 2.Mladifesta Hrvatska sudjelovali su u molitvi, pjesmi, slušali kateheze i svjedočanstva. 

Zadnjeg dana članovi Marijine legije izveli su igrokaz o susretu Isusa i žene Samarijanke, a svjedočili su Petrinjci Marijan Štingl te Sanjin Jurić o tome kako su izabrali svećeništvo kao svoj životni poziv, te obitelj Glavaš o radosti i ljepoti bračnog života.

Ovogodišnji Mladifest zaključio je biskup Košić. U održanoj katehezi biskup se osvrnuo na ovogodišnje geslo podsjetivši kako su to riječi iz knjige Otkrivenja svetog Ivana apostola.

„Čitava rečenica na završetku knjige Otkrivenja, među kojima su poticajne riječi, poziv na budnost i obraćenje, glasi: ‘Tko je žedan neka dođe; tko hoće, neka zahvati vode života zabadava’.

Mogli bismo reći kako sveti Ivan apostol ovim riječima poziva sve koji budu čitali te njegove poruke na pristup Isusu. Prije svega tu je riječ ‘žedan’… Tko je žedan? I zašto baš žedni trebaju Isusu doći? Pa zato jer imaju potrebu, jer ih nešto privlači. Evo, Apostol ih sokoli, bodri, poziva, da bez straha dođu. I što će naći? Naći će ‘vodu životu’. Dakako to je slika.

Najgore je, znate, kad bi postojala potreba, a ne bi je ništa moglo zadovoljiti. Zamislite kad bi neki putnik prelazio preko pustinje i sav izmoren i žedan došao konačno u neko selo te upitao stanovnike: ‘Vode, vode! Dajte mi vode da pijem’, a da mu oni odgovore: ‘ne znamo što je to, to kod nas ne postoji’.

To je ipak nemoguće jer je Bog tako stvorio čovjeka i sva stvorenja da nam za naše potrebe osigura i predmet naših čežnji: ako smo gladni, postoji jelo koje će nas nasititi, ako smo žedni postoji piće koje će nas napojiti… Mogli bismo dalje nabrajati: ako smo bolesni, postoje liječnici koji će nas ozdraviti; ako smo tužni i sami, postoje prijatelji koji će nas utješiti… Ako tražimo smisao života, postoji Isus koji će nam ga pokazati i darovati“, poručio je između ostalog biskup mladima.

Na završni dan došla je zamjenica gradonačelnika Viktorija Kaleb koja nam je rekla kako je presretna zbog održavanja Mladifesta:

„Presretna sam da je Petrinja već pomalo uvukla Mladifest kao tradiciju. Imali smo prošle godine prvi Mladifest u Hrvatskoj u Viduševcu. Ove godine je u Petrinji, u manjem broju, što je logično obzirom na neprilike koje nas okružuju. Ovaj broj ljudi koji je došao pokazuje da iskreno svjedoči to što živi i govori, da nema raskoraka između djela i života. To je ta naša Marijina legija koju ovim putem uistinu pozdravljam i od srca zahvaljujem. To je grupa mladih entuzijasta, vjernika koja nije aktivna samo u župi i na ovakvim događanjima nego koja svoju vjeru svjedoči svaki dan, počev od odlazaka u bolnice, čitanja starijim bolesnim ljudima, osobito u terminalnim fazama bolesti, koja na sve moguće načine pomaže ljudima u potrebi i kojima na ovaj način izričem svoje veliko hvala. Ovo dovođenje Mladifesta u Petrinju je došlo samo kao šlag na tortu.“Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *